Home » D:News » Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”

Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”

Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Publicat: 20.01.2025

Scriitorul Andrei Novac este invitatul din această săptămână al lui Adrian Artene, în cel mai nou episod de podcast „Altceva cu Adrian Artene”. Manager cultural, fost director al Centrului Cărții și actual secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe pentru relația cu Institutul Cultural Român, Andrei Novac reușește în discuția cu Adrian Artene să construiască un fir narativ profund despre puterea vindecătoare a culturii.

Una dintre primele spețe discutate a fost legată de importanța poeziei. Într-o eră în care informația este accesibilă tuturor, iar punctele de interes sunt mai degrabă orientate către partea practică, oamenii s-au depărtat de poezie, care reprezenta odinioară hrană pentru suflet.

„Dacă mergem într-o librărie, o să vedeți, cărțile de poezie sunt undeva foarte jos, ascunse, sau undeva sus. Nimeni, în esență, nu mai simte nevoia de a se ancora, cumva, în această necesitate. Mai mult decât atât, dacă e să analizăm spațiul public, scriitorii contemporani nu sunt cunoscuți pentru că sunt scriitori, ci pentru că au întreprins alte activități și prin prisma acestor activități, lumea îi reperează cumva, dar fără să se raporteze la faptul că respectivii sunt niște personalități în domeniul acesta. Cel mai bun exemplu e Mircea Dinescu. Mă întorc la Centrul Național al Cărții, pe care l-am condus patru ani de zile, eu am mizat mult pe carte. Aici discut despre cartea tradusă în limbi străine, lăsând la o parte faptul că aveam în subordine și Editura Institutului Cultural Român, care publica atât cărți în limba română, dar și cărți în limbi de circulație internațională. Am crezut și cred foarte tare în ceea ce pot să facă programele de traduceri pentru scriitorii contemporani români și nu numai.”, declară printre altele Andrei Novac.

Scriitorul Andrei Novac realizează, în continuare, portretele tulburătoare ale MARTIRILOR Revoluției din ’89: „Texte scrise special pentru acești oameni exponențiali”. Jurnalistul Adrian Artene a deschis discuția despre volumul de poezie „35″ a lui Andrei Novac, în care scriitorul a realizat „portretele” tulburătoare a 35 de oameni care și-au pierdut viața în timpul evenimentelor din Decembrie 1989. Lirica lui Novac a prezentat în paralel și soarta celor care au murit, la doar câțiva ani de la Revoluție, pierderea lor fiind asemenea unui ecou tragic și dureros al acelor momente.

„Vreau să amintim de acest „35″. E vorba de 35 de ani de la Revoluție, în această carte sunt 35 de povești ale unor oameni care au murit la Revoluție sau au avut un rol marcant , dublate de imaginile lor, cei care n-au murit la Revoluție, e vorba despre Ion Monoran, poetul de la Timișoara, în balconul Operei din Timișoara, în acele zile ale Revoluției și Călin Nemeș de la Cluj, amândoi au murit în 1993, Călin s-a sinucis, Monoran a murit pur și simplu.

Aceste texte și imagini sunt dublate de mine cu 35 de texte scrise de mine special pentru acești oameni exponențiali. Sigur că meritau toți cei 1.000 și ceva de oameni să fie în această carte, n-aveam cum să scoatem o carte care să-i cuprindă pe toți, proiectul a beneficiat de o parte vizuală asigurată de Flavia Lupu și de Cristian Samfira, cel care a creat trei tipuri de eșarfe, a câte 35 de eșarfe, care au plecat de la textele mele și acest eveniment, 35.”, a declarat Andrei Novac.

EPISODUL COMPLET POATE FI URMĂRIT AICI:

Sumarul discuției:

00:32 – INTRO
02:32 – Scriitorul Andrei Novac, față-n față cu Adrian Artene, la ALTCEVA
07:30 – „Dieta culturală”
12:10 – Românii, printre ultimii din Europa la citit
17:54 – De ce se ascund cărțile de poezie prin librării
20:10 – Adevărul despre scrisoarea adresată lui Mircea Cărtărescu
31:00 – Umorul regretatului Nicolae Manolescu
36:36 – „Cartea trebuie să-și caute cititorul”
42:00 – Poveștile nespuse din lumea scriitorilor
50:00 – „Nu știu dacă Premiul Nobel îl merită pe Mircea Cărtărescu”
52:40 – Păcatul prezentului: ne „demolăm” statuile!
01:01:09 – Despre disensiunea din interiorul Uniunii Scriitorilor
01:05:06 – Întâmplările „prescrise” cu poetul Horia Zilieru
01:09:10 – 35 de „tablouri” ale unor martiri
01:13:00 – Cât costă, de fapt, cultura?

ABONEAZĂ-TE la canalul de YouTube „Altceva cu Adrian Artene, pornește notificările, pentru că marți, 24 decembrie, cu începere de la ora 16:00, ai ocazia să te bucuri de această PREMIERĂ de ascultat, urmărit, savurat, înțeles.

Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook Instagram TikTok , dar și pe grupul de WhatsApp.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase